HIŠE in gradnja...    
 

 
 

Moderne hiše

  Več

>>

Klasične hiše

  Več

>>

Luksuzne hiše

  Več

>>

Dvojčki

  Več

>>

 

 

 

Eko hiša
 

Kaj je sploh eko hiša?

Vse ekološke hiše so narejene iz lesa, med seboj se v grobem razlikujejo po porabi energije. Najbolj razširjene so tako imenovane nizkoenergijske hiše, ki so precej podobne klasičnim montažnim hišam, le poraba energije je precej manjša zaradi boljše izolacije ter pravilne lege hiše.

Za pravilno lego hiše se štejeta njena postavitev na lokaciji, kjer je izkoristek sončne energije čim večji, in postavitev velikih oken na sončni strani ter majhnih na senčni strani. Pasivne ekološke hiše pa so nadgradnja nizkoenergijskih, saj je aktivno ogrevanje bivalnih površin zmanjšano na minimum, za vzdrževanje temperature se uporablja naravna energija.

Cene gradnje različnih hiš do tretje podaljšane gradbene faze

Pasivne hiše     700-1000€

Nizkoenergijske hiše    600-900€

Zidane hiše     500-700€

Prihranek pri ogrevanju

Ekološke hiše naj bi na letni ravni porabile približno tri do šest litrov kurilnega olja na kvadratni meter bivalne površine. Pri ekološki hiši s sto kvadratnimi metri bivalne površine naj bi bil strošek ogrevanja med 235 in 470 evri na letni ravni.

To je manj kot denimo pri klasičnih zidanih hišah. Koliko manj je odvisno od tega, kako kakovostna je sicer izolacija klasične hiše in kakšen je izkoristek pri njenem ogrevanju. Glavni razlog za prihranek ekoloških hiš je zmožnost hiše, da se ogreje izjemno hitro, medtem ko se ohlaja počasi.

Ekološke hiše pa imajo še druge prednosti. Potresna varnost je mnogo večja kot pri zidanih hišah, saj imajo takšne hiše tudi do trikrat manjšo težo. Požarna varnost je na nekaterih segmentih izboljšana, saj je hiša zgrajena iz naravnih materialov, kar pomeni, da ob morebitnem požaru ne nastajajo strupeni plini, ki so najpogostejši vzrok smrti ob požaru.

Poleg tega naj bi se konstrukcija ognju upirala 60 minut, kar ovrže klasične mite o lesenih hišah. Prav tako se ozračje v hiši uravnava samo, saj les vpija oziroma oddaja vlago, odvisno od stanja v hiši. To je za človeka izjemno ugodno, za pršice in druge zajedavce pa ne.

Cene gradnje

Gradnja do tretje podaljšane faze pri običajnih zidanih hišah stane med 500 in 700 evri za kvadratni meter površine. Pri nizkoenergijskih hišah se cene gibljejo med 600 in 900 evri, pri pasivnih hišah pa med 700 in tisoč evri. Spodnja cenovna meja velja za tipske hiše, zgornja pa za individualne hiše oziroma hiše po želji posameznika.

Za marsikoga je najbrž pomembno tudi to, da pri tipskih ekoloških in pasivnih hišah natančno vnaprej ve za njihovo ceno, medtem ko pri klasični gradnji ceno izve šele, ko je hiša zgrajena.

Prihaja Ikea

Švedska Ikea, znana po cenovni dostopnosti in sposobnosti izkoriščanja tržnih niš, je napovedala vstop na trg ekoloških hiš. Te hiše naj bi bile na las podobne tradicionalnim švedskim hišam BoKloks, kar v švedščini pomeni živi pametno. Prvo naselje se gradi v Veliki Britaniji in hiše naj bi bile cenejše od klasičnih za približno 30 odstotkov, notranji dizajn pa naj bi ustrezal tudi njihovemu pohištvu. Ikea torej razširja svojo ponudbo na celotno hišo.

Podobno razmišljajo tudi nekateri ponudniki pri nas. V Slovenijalesu so denimo pravkar zagnali svoj program ekoloških hiš, s čimer želijo ponudbo razširiti na celotno hišo. Medtem podjetje Gradis že gradi tako imenovano Sončno alejo oziroma naselje nizkoenergijskih hiš, ki bo prvo tovrstno pri nas.

Po drugi strani pa se očitno povečuje tudi povpraševanje: "Zasedeni smo že za leto dni vnaprej," trdi Dušan Orel, direktor podjetja Dorel Hiše . Podobno pa je menda tudi pri drugih ponudnikih.

Prevlada zidanih hiš

Kljub vsem prednostim ekoloških hiš pa je vseeno pričakovati, da bodo klasične hiše še vedno prevladovale. Eden od razlogov je, da klasično hišo lahko gradimo počasi, tudi več let, medtem ko je ekološka hiša ponavadi enkratni finančni zalogaj, ki ga večina ljudi ne zmore.

Klasično hišo lahko delno gradimo tudi sami, s pomočjo prijateljev in sorodnikov, kar lahko po mnenju poznavalcev stroške zniža tudi za tretjino, pri ekoloških hišah pa je to precej težje. A vendar energijsko potratne stvari odhajajo iz našega vsakdanjika in glede na trende nas najbrž čaka zelena prihodnost, tudi v naših domovih.

 

 

Prednosti in slabosti ekoloških hiš v primerjavi s klasičnimi zidanimi hišami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poišči si svojo

- montažno hišo

- klasično hišo

- bio hišo

...

 

 Copyright hise.freevar.com © 2008 >> Pogoji uporabe

 

 

 

Free Web Hosting